AKTUALNO

ADVENT

Vsako leto znova se razveselimo adventnega časa. Za kristjane ima pomen priprave na drugi največji praznik – praznik Gospodovega učlovečenja. Za ljudi, ki imajo sicer radi praznike, a se ne poglobijo vanje, je adventni čas bolj čas lučk, predbožične glasbe, daril …

Vsi imamo radi lučke in lepo predbožično vzdušje. Prav je tako. K lepemu vzdušju prav gotovo pripomore tudi adventni venec, ki lepo krasi dom le v adventnem času in prav zato pričara v naše domove skrivnostno in praznično razpoloženje.

Če bi radi pogledali adventni venček nekoliko globlje in poiskali pomen, moramo poromati v zgodovino k njegovemu začetku. Idejo je imel nemški protestantski pastor Johann Hinrich Wichem. Živel je v revni četrti Hamburga. Tam je upravljal dom za revne otroke. V adventnem času leta 1839 je izdelal velik lesen obroč, na katerega je postavil 19 rdečih in 4 bele sveče. S to zamislijo je hotel otrokom polepšati adventni čas in jih spodbujati, da so prihajali redno k bogoslužju v adventnem času. Ta obred prižiganja svečk vsak dan je bil otrokom tako všeč, da so ga vsako leto ponovili. Po 13. letih so lesenemu obroču dodali zelenje. Kmalu so začeli plesti vence iz zelenih vejic. Nemški katoličani so to lepo navado prevzeli leta 1920, nekaj let kasneje se je ta običaj razširil najprej po vsej Nemčiji, potem Evropi, Ameriki, kasneje pa po vsem krščanskem svetu.

Simbol adventnega venca je bogat. Spodbuja nas k razmišljanju. Venec je okrogel, kar simbolizira večnost in zvestobo, kajti nima ne začetka in ne konca. Prva sveča, ki jo prižgemo na 1. adventno nedeljo, je znamenje upanja na prihod Mesija. Druga adventna svečka predstavlja ljubezen. Imenujemo jo tudi betlehemska svečka. Prižgemo jo v spomin na jasli, v katere je bil Jezušček položen. Tretja svečka na adventnem venčku je svečka pastirjev. Predstavlja veselje ob bližajočem Jezusovem rojstvu. 4. svečka pa je angelska svečka, ki simbolizira mir, o katerem so na božično noč prepevali angeli. Svetloba vseh štirih sveč je znamenje odrešenja iz teme in greha, upanje na odrešenje. Vsako nedeljo prižgemo svečko več in tako svetloba pričakovanja narašča in se širi (Božo Rustja)

Škoda bi bilo, ko bi se v adventnem času ustavili zgolj pri čutnih zadevah, kot so lučke, pesmice, drevesce z darili pod njem … Bog je bil pripravljen priti v naš svet, ker nas neskončno ljubi. HVALA JEZUS!

Nadžupnija sv. Jurij - Ptuj

Slovenski trg 10,

2250 Ptuj

Tel: +386 2 748 19 70

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Stran: www.prostija-ptuj.si

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta po vsaki sveti maši ter

- ponedeljek med 10:30 in 12:00

- petek med 16:00 in 17:00

Svete maše

PROŠTIJA

- ponedeljek, sreda in petek : ob 7.30

- nedelja 8.00, 10.00

 

Svete maše ptujskih župnij

 

KARITAS

Dežurstvo KARITAS je vsako sredo med 9:00 in 12:00

Preberi več

Contact us