Oratorij Ptuj

 

Rezultat iskanja slik za oratorij ptuj  

Ptujski oratorij je projekt vseh treh ptujskih župnij, ki ima že zelo dogo tradicijo. Začeli smo leta 2001 in nato nadaljevali vse do danes, ter tako izpeljali že 14. oratorijev izmed katerih je vsak naslednji, kot pravijo otroci, še boljši, kot so bili doslej. Udeleži se ga vsako leto nekje med 200 in 250 otrok, zanje pa skrbi ekipa okrog 70 mladih animatorjev, pod vodstvom ekipe voditeljev. Poteka navadno predzadnji teden počitnic, tako da imajo otroci po zaključenem oratoriju še nekaj dni, da se skrbno pripravijo na novo šolsko leto.

KAJ SPLOH JE ORATORIJ?

Oratorij pomeni vzgojno prostočasno dogajanje, ki se je začelo že leta 1988 v Italiji z aktivnostmi Don Boska, ki je mlade potepuške otroke zbiral ob sebi, in jim pripravil dejavnosti, ki so jih odtegnile od tega, da bi sicer delali slabo. Oratorij danes poteka v mnogih slovenskih župnijah. Odvija se v poletnih počitnicah, traja poljubno število dni – pri nas od ponedeljka do petka in preko igre, zabave, delavnic in športa in tudi molitve združuje, animatorje in njihove voditelje. Vsako leto nas povezuje glavni junak in njegova zgodba, ki je rdeča nit vsakega oratorija. Na zanimiv in privlačen način želimo posredovati prave vrednote za dobro, pošteno in ustvarjalno življenje. Junaki oziroma zgodbe, ki so nas skozi leta že povezovale so: zgodba o Kekcu, Bobri, Narnija, Momo, sv. Frančišek, sv. Marija Dominica, sv. Peter, prerok Jona, sv. Dominik, sv. Pavel, … Kaj nas čaka v letošnjem letu, pa ostaja za zdaj še presenečenje.

KAKO PA POTEKA ORATORIJ NA PTUJU?

Ptujski oratorijski program navadno poteka od jutra do popoldneva. Udeleženci na našem oratoriju so stari večinoma me 5 in 14 let, vendar prihajajo tudi mlajši, pogosto skupaj s svojimi mamicami. Po jutranjem programu si ogledamo dramsko igrico, ki jo pripravimo animatorji, preko katere otroci vsak dan spoznavajo del zgodbe, rdeče niti oratorija. Po tem delu se odpravimo na igre po mestu, kjer so pomembne točke tudi postanki za katehezo – tam otroci skupaj z svojimi animatorji v skupinicah razmišljajo o zgodbi in njenem pomenu ter poskusijo te nove nauke prenesti na svoje življenje. Po končanih igrah se zberemo ob skupnem kosilu, nato pa sledijo delavnice – ustvarjalne, športne in potovalne narave – kjer počnemo veliko zanimivih stvari. Dan zaključimo z molitvijo in nato se poslovimo.

Otroci so razvrščeni po starostni v tri večje enote: mali oratorij za predšolske otroke, srednji oratorij za osnovnošolske otroke in veliki oratorij za zadnji dve generaciji osnovnošolskih otrok. Starosti primerno poskušamo po najboljših močeh prilagoditi vsebino dneva, tako da nikomur ni dolgčas. Starejše otroke povabimo tudi, da ostanejo en dan na nočnem oratoriju, kar pomeni, da imamo poseben večerni program in nato še skupaj prespimo.

En dan v tednu po tradiciji preživimo v ptujskih termah, ki so naš največji sponzor, en dan pa imamo izletniško obarvan in si program zamislimo nekje izven mesta Ptuja.

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijave na oratorij tekočega leta se začnejo zbirati že pred koncem šolskega leta, nekje v maju. Otroke starši prijavijo preko prijavnice, ki so od takrat dalje na mizici s tiskom v župnijskih cerkvah, lahko pa tudi preko spletne prijavnice, ki jo objavimo na naši facebook strani (https://sl-si.facebook.com/OratorijPtuj/), ter bo objavljena tudi na spletnih straneh vseh treh ptujskih župnij. 

***

Ekipa animatorjev smo vsako leto v zagonu priprav že od pozne zime, čez vso pomlad in vsako poletje nestrpno pričakujemo teden oratorija, ko bomo preživeli zabavne dni v družbi otrok. Tudi Ptujčani prav dobro vedo, kdaj je na Ptuju oratorij, saj so ulice polne otrok, petja, krikov, smeha …prepoznajo pa nas tudi po naših majčkah – vsako leto otroci dobijo oratorijsko majčko, ki jih spominja na ta super teden poletja tudi čez leto.

 

 Za ogled fotografij oratorija pojdite na povezavo: https://sl-si.facebook.com/OratorijPtuj/

 

 

 

Nadžupnija sv. Jurij - Ptuj

Slovenski trg 10,

2250 Ptuj

Tel: +386 31 331 055

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Stran: www.prostija-ptuj.si

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta po vsaki sveti maši ter

- ponedeljek med 10:30 in 12:00

- petek med 16:00 in 17:00

Svete maše

PROŠTIJA

- ponedeljek, sreda in petek : ob 7.30

- nedelja 8.00, 10.00

 

Svete maše ptujskih župnij

 

KARITAS

Dežurstvo KARITAS je vsako sredo med 9:00 in 12:00

Preberi več

Contact us